Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 19:54

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ - "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ, ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ

 

Τα σενάρια για τους ένστολους -«Κούρεμα» αυξήσεων και αναδρομικών, καταβολή σε δόσεις

 

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: www.iefimerida.gr


Τον τρόπο για να υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους, αλλά παράλληλα να περιοριστεί ο δημοσιονομικός «εκτροχιασμός» αναζητά η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη τα σενάρια, με το «κούρεμα» των αναδρομικών και των αυξήσεων που πρέπει να τους δοθούν έπειτα από τις δικαστικές αποφάσεις να είναι σε πρώτο πλάνο.

 

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε την Παρασκευή τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο για τις προσφερόμενες λύσεις για το θέμα, ενώ αναβλήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους των ένστολων, η οποία είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Οι δικαστικές αποφάσεις προβλέπουν την αποζημίωση των ένστολων για τις απώλειες που είχαν έπειτα από τον Αύγουστο του 2012. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ανοικτές σε ερμηνείες και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε αμέσως τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», από τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ προκύπτει η δυνατότητα οι αμοιβές των ένστολων να μην επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012.

Για αυτό το λόγο ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το «κούρεμα» των αυξήσεων, αλλά και των αναδρομικών. Για το δεύτερο θέμα, το ποσό φτάνει στα 420 εκατομμύρια ευρώ για τους εν ενεργεία και τα 130 εκ. για τους συνταξιούχους. Ακόμη προβλέπεται συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα- καθώς το έλαβαν επειδή είχαν υποστεί μισθολογικές περικοπές- αλλά και με τις προαγωγές.

 

Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση

 

«Ηπιότερες» περικοπές σε σχέση με αυτές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012. Για παράδειγμα, αν ο νόμος όριζε τότε μείωση βασικού μισθού 15%, αυτή θα περιοριστεί τώρα κάτω από το 10%. Κατάρτιση νέου μισθολογίου, τόσο για ένστολους όσο και για δικαστικούς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.
«Κούρεμα» του συνολικού ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ οι ένστολοι.
Συμψηφισμό μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 27,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν φέτος στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ. Συμψηφισμό ποσού που φτάνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ για τις καταβολές που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια για προαγωγές, παρότι τυπικά αυτές είχαν «παγώσει» με νόμο.
Αποπληρωμή των αναδρομικών σε πέντε ετήσιες δόσεις. Αν όμως οι ένστολοι αποδεχθούν το «κούρεμα» των αναδρομικών, είναι πιθανό να καταβληθούν συντομότερα. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση θα δοθεί στα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του 2015 το αργότερο.

 

http://www.iefimerida.gr/node/164660#ixzz38aujsJBs

Διαβάστηκε 1720 φορές

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Greek Chinese (Simplified) English French German Italian Russian Serbian

Online τώρα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 23 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (n.18)

dinami18

ΠΡΟΣΦΟΡΑ WIND

www.diktyoshopvip.gr

Μπες τώρα στο
κάνε εγγραφή δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού που έχεις από τον Συνεταιρισμό Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και αξιοποίησε τις εκπληκτικές τιμές σε υπηρεσίες και προϊόντα κινητής τηλεφωνίας. ΔΙΚΤΥΟ - Κ. Καραμανλή 143 Θεσ/νίκη. Τηλ. 2310-311611

ΚΑΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ