Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014 22:30

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

 

Μειώνονται επικουρικές και εφάπαξ των ενστόλων

 

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: www.capital.gr

 

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

 

Τέλος εποχής για τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (ασφαλίζει μισθωτούς του δημόσιου τομέα για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.), οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2015 περνάνε υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.), με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις.

 

Αντίστοιχα θα επιβληθεί συντελεστής βιωσιμότητας, φέρνοντας και εδώ μειώσεις και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) όπως και στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι αντιδράσεις των ένστολων από τις περικοπές, την τελευταία στιγμή προστέθηκε η πρόβλεψη ότι τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ θα μπορούν να μετατραπούν σε Επαγγελματικά Ταμεία.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (Τ.Α.Υ.Π.Σ.) θα έχει εφαρμογή το ίδιο νομικό πλαίσιο που ισχύει και για τους φορείς - τομείς πρόνοιας αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα, στόχος της συγχώνευσης είναι να εξασφαλισθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, μέσα από μία αυστηρή διασύνδεση εισφορών – παροχών.

Στο εξής τα δύο Ταμεία που συγχωνεύονται στο Ε.Τ.Ε.Α θα λειτουργούν και αυτά με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (ΝDC) και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον τόσο ο κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α, όσο και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να επιτυγχάνεται η διαρκής εξισορρόπηση εισφορών - παροχών και η ομαλή συνέχιση καταβολής των συντάξεων στους δικαιούχους τους, θα υπόκεινται στο συντελεστή βιωσιμότητας, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων.

Οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία στο μέλλον νέων ελλειμμάτων, θα ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται μέχρι 31-10-2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ενώ θα καθορίζονται και η μεταφορά πόρων στο Μ.Τ.Π.Υ. και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τους φόρους υπερ τρίτων, καταργούνται απο 1η Ιανουαρίου 2015, τα έσοδα υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 22 του β.δ/τος 1049/1949 (Α΄195) και της περ.15β της παρ.1 του άρθρου 150 του ν.3655/2008 (Α΄58), καθώς και από τις διατάξεις του άρθρου 4, παρ. 2 περ. στ του ν.663/1977 (Α΄215), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 παρ. 2 περ. στ του ν. 2145/1993 (Α΄88) και τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 5 του β. δ/τος 22/9/1956 (Α΄209), καταργούνται.

 

http://www.capital.gr/News.asp?id=2074969

 

Διαβάστηκε 1700 φορές

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Greek Chinese (Simplified) English French German Italian Russian Serbian

Online τώρα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 22 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (n.18)

dinami18

ΠΡΟΣΦΟΡΑ WIND

www.diktyoshopvip.gr

Μπες τώρα στο
κάνε εγγραφή δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού που έχεις από τον Συνεταιρισμό Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και αξιοποίησε τις εκπληκτικές τιμές σε υπηρεσίες και προϊόντα κινητής τηλεφωνίας. ΔΙΚΤΥΟ - Κ. Καραμανλή 143 Θεσ/νίκη. Τηλ. 2310-311611

ΚΑΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ