Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 20:29

Άρθρο του Γιάννη Πασχαλιά - Αντιπροσώπου στην ΠΟΑΣΥ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ;
pasxalias“Τα ανθρώπινα όντα έχουν το προνόμιο να είναι υποχρεωμένα να υπομένουν ένα επιπλέον φορτίο – ένα πλεόνασμα βασάνων που δημιουργούνται καθημερινά από μια ομάδα ατόμων μέσα στο ίδιο το ανθρώπινο είδος. Αυτή η ομάδα είναι πολύ πιο ισχυρή από τη Μαφία, ...”
Από το βιβλίο του CarloM. Cipolla
“Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας”
Εκδόσεις “ΚΕΔΡΟΣ”
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα; Σίγουρα. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα; Πάλι σίγουρα. Δεν είναι χειρότερα, γιατί οι περισσότεροι από εμάς συμμορφωθήκαμε στα μέτρα της Πολιτείας, για την αποφυγή της εξάπλωσης του covid-19, αλλά αυτό φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετό... Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αν μια μικρή μερίδα πολιτών, απ' όπου κι αν προέρχονται, δεν επεδείκνυε τόση επιπολαιότητα (ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να χρησιμοποιήσω). Οι Επιστήμονες και οι Ειδικοί, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη μάχη με την Πανδημία, μέσω επιστημονικών αναλύσεων και μέσω της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, κατέληξαν σε συμπεράσματα για τις εστίες υπερμετάδοσης και τις ηλικιακές ομάδες της έξαρσης των κρουσμάτων. Απεύθυναν εκκλήσεις, πρότειναν μέτρα, αλλά εις μάτην. Γίναμε μάρτυρες φαινομένων και συμπεριφορών, που από σεβασμό σε όσους φιλοξενήσουν το άρθρο μου δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω. Θα τις αναφέρω απλά ως συμπεριφορές “καμικάζι”, του τύπου δεν με νοιάζει αν αρρωστήσω, δεν με νοιάζει για την υγεία μου, ούτε με νοιάζει σε ποιους και σε πόσους θα μεταδώσω στην συνέχεια την ασθένεια και με ποιες συνέπειες. Συμπεριφορές που μοιάζουν να “πυροβολούν” τα χέρια αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γράμμη στη μάχη με την Πανδημία. Έτσι φτάσαμε δυστυχώς σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα από την Πολιτεία.
Και τώρα, ποιός θα βγάλει πάλι τα κάστανα από τη φωτιά; Η Πολιτεία καθόρισε ποιοι θα είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή των μέτρων, αλλά το κύριο βάρος θα πέσει και πάλι στην Ελληνική Αστυνομία, όπως συνέβη και στο πρώτο κύμα της Πανδημίας στη Χώρα μας, όπως τόσες και τόσες φορές σε περιόδους κρίσης. Ο κύριος Υπουργός Δημόσιας Τάξης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων είπε: “ Όλη η Αστυνομία είναι και θα είναι στο δρόμο, από τον Αρχηγό της, μέχρι τον τελευταίο απλό Αστυφύλακα”. Έτσι γινόταν πάντα σε δύσκολους καιρούς, έτσι γίνεται και τώρα, και έτσι θα γίνεται πάντα. Επίσης, το 50% των εργαζομένων, που θα εξακολουθούν να εργάζονται, στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα εργάζονται με τηλεργασία, επίσης σωστό, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Πανδημίας. Υπάρχει όμως καλύτερο επιχείρημα για τις ιδιαιτερότητες και για το επικίνδυνο και ανθυγιεινό του επαγγέλματός μας;
Όλη η Αστυνομία στο δρόμο λοιπόν, αλλά θα πρέπει η Πολιτεία να θωρακίσει υλικοτεχνικά και θεσμικά τον Έλληνα Αστυνομικό για την αποστολή του. Πρέπει να δείξει έμπρακτα την στήριξή της. Πρώτα πρώτα απαιτείται η άμεση και συνεχής χορήγηση υγειονομικού υλικού και προστατευτικών μέσων, τόσο σε επίπεδο Υπηρεσιών, όσο και σε ατομικό επίπεδο και φυσικά αυτό που απαιτούν όλοι οι Συνάδερφοι, έκτακτη οικονομική ενίσχυση, λόγω των νέων συνθηκών, όπως έγινε σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Κάλυψη των διαγνωστικών τεστ, για τους Αστυνομικούς και τις οικογένειές τους, από τον ασφαλιστικό μας φορέα και κατά προτεραιότητα ή παρουσία κινητών μονάδων του εοδυ σε επίπεδο Διευθύνσεων.
Άμεση αποδέσμευση της Αστυνομίας, ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, από πάρεργα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημά μας.
Ορθολογικότερη χρήση του προσωπικού και κλιμακωτή εργασία. Τηλεφωνικά ραντεβού για την προσέλευση πολιτών σε Αστυνομικές Υπηρεσίες, πλην επειγόντων περιστατικών.
Να αναγνωριστεί επιτέλους το επάγγελμά μας επικίνδυνο και ανθυγιεινό και να παρέχεται η δυνατότητα της αποστρατείας στα 25 έτη Υπηρεσίας.
Ας ελπίσουμε ότι από' δω και πέρα θα επικρατήσει η υπευθυνότητα και η λογική. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνουμε μάρτυρες μυστικών πάρτι τύπου “ποτοαπαγόρευσης” δεκαετίας του 1920. Ας ελπίσουμε ότι από' δω και πέρα δεν θα γίνουμε μάρτυρες απαράδεκτων συμπεριφορών εναντίον Αστυνομικών κατά την εφαρμογή των μέτρων και ότι δεν θα παρουσιαστούμε ως οι “κακοί” της υπόθεσης. Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία θα είναι έμπρακτα στο πλευρό μας.
ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ Ιωάννης
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος της
Συντονιστικής Επιτροπής της
“ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ”
Διαβάστηκε 1066 φορές

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Greek Chinese (Simplified) English French German Italian Russian Serbian

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ipa2020-t01-prosfores

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Τεύχος 4

EFHMERIDAANAGENNHSH2 p

Online τώρα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 48 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (n.18)

dinami18

ΠΡΟΣΦΟΡΑ WIND

www.diktyoshopvip.gr

Μπες τώρα στο
κάνε εγγραφή δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού που έχεις από τον Συνεταιρισμό Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και αξιοποίησε τις εκπληκτικές τιμές σε υπηρεσίες και προϊόντα κινητής τηλεφωνίας. ΔΙΚΤΥΟ - Κ. Καραμανλή 143 Θεσ/νίκη. Τηλ. 2310-311611