Σάββατο, 22 Μαΐου 2021 18:44

Άρθρο του Φώτη Λουκά 22-05-2021

Η Αρχή της έμμεσης διεκδίκησης
Του Φώτη Λουκά
Η διεκδίκηση είναι συνώνυμο του συνδικαλιστικού κινήματος.  Ωστόσο αυτό που η πλειοψηφία δεν κατανοεί είναι ότι η διεκδίκηση δεν είναι απαραίτητο να είναι άμεση. Υπάρχει και η έμμεση διεκδίκηση.
Τι είναι η άμεση διεκδίκηση;
Η άμεση διεκδίκηση περιλαμβάνει έναν ευθύ τρόπο αντίδρασης. Όταν παραδείγματος χάριν αντιμετωπίζουμε ως Διεύθυνση το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, η ευθεία αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως:
1. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
2. Πιέσεις προς την Υπηρεσιακή διοίκηση
3. Πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία
Όταν ακούμε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης,  η οποία διοικείται εδώ και χρόνια από μια συγκεκριμένη παράταξη, δηλώσεις όπως "μετά από "προσπάθειες" της Ένωσης η Θεσσαλονίκη θα ενισχυθεί" τότε αυτό αποτελεί άμεση διεκδίκηση. 
Όμως είναι αποτελεσματική η άμεση διεκδίκηση;
α. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι διαδηλώσεις αστυνομικών υπαλλήλων είναι ανούσιες και δεν προσφέρουν τίποτα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε καν δικαίωμα στην απεργία. Άρα οι διαδηλώσεις είναι μονάχα για το Φαίνεσθαι.
β. Οι πολιτικές και υπηρεσιακές πιέσεις αποτελούν στην πραγματικότητα ένα είδος συνδιαλλαγής (ας μην κρυβόμαστε). Επομένως η ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος τίθεται υπό αμφισβήτηση. 
γ. Οι δηλώσεις διαμαρτυρίας κατά προσώπων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των συναδέλφων είναι μεν θεμιτή, ωστόσο είναι πρακτικά ανούσια.
δ. Τα μέτρα που αποφασίζονται είναι κατά βάση ημίμετρα , π.χ. ενώ υπάρχουν 500 κενές οργανικές έρχονται 100 μεταθέσεις. Άρα το πρόβλημα παραμένει.
ε. Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της υπερστελεχωσης συγκεκριμένων υπηρεσιών έναντι ορισμένων άλλων.
Επομένως, η άμεση διεκδίκηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αλλά δεν τα καταφέρνει επαρκώς. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές αν αναλογιστεί κανείς το συνδικαλιστικό παρελθόν. Όσες προσπάθειες κι αν έχει κάνει η παρούσα διοίκηση της Ένωσης να αντιδράσει, οι αντιδράσεις είναι τις περισσότερες φορές ανούσιες, ρηχές και άνευ σπουδαίου αποτελέσματος.
Υπάρχει όμως κάποια καλύτερη λύση; 
Κατά τη γνώμη μου ΝΑΙ. Η Έμμεση διεκδίκηση.
Η έμμεση διεκδίκηση είναι η προσπάθεια  να επιτύχει κάποιος κάτι χωρίς να εμπλέκεται ευθέως. 
Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Θεσσαλονίκη. Αν η Ένωση οδηγούσε στην Δικαιοσύνη κάθε μέλος της Διοίκησης, το οποίο (λόγω της υποστελέχωσης) παραβιάζει τα Δικαιώματα του προσωπικού (ημερήσιες αναπαύσεις κλπ) τότε στην συνέχεια η ίδια η Διοίκηση - οι καταγγελόμενοι  αξιωματικοί ή οι προϊστάμενοι τους- υπό το βάρος των ποινικών ευθυνών, θα έψαχναν κάθε πρόσφορο μέσο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Α. Κατ αρχάς θα αδειαζαν τις βυσματικες υπέρ πλήρεις υπηρεσίες ενισχύοντας τις πιο αδύναμες 
Β. Θα εκλιπαρουσαν το Αρχηγείο αλλά και την πολιτική ηγεσία να αυξηθούν ραγδαία οι μεταθέσεις για να καλυφθούν τα υπηρεσιακά κενά.
Διότι άλλη λύση δεν θα υπήρχε.. Όταν η μία μήνυση θα διαδεχόταν την άλλη, πάντα στα πλαίσια του Νόμου, τότε η ίδια η Διοίκηση θα υποχρεωνόταν να βρει την λύση, μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσει την κραυγή απόγνωσης των καταγγελόμενων προσώπων.
Ποια είναι τα θετικά της Έμμεσης διεκδίκησης;
1. Η ένωση δεν εμπλέκεται σε διαβουλεύσεις με την διοίκηση ή την πολιτική ηγεσία. Άρα παραμένει ανεξάρτητη.
2. Η διοίκηση υποχρεώνεται στην εξεύρεση ολιστικής λύσης και όχι ημίμετρων, διότι τα ημιμετρα δεν είναι δεδομένο ότι θα σταματήσουν τα δικαστικά προβλήματα όσων παραβαίνουν τον νόμο.
Επομένως, κατά τη γνώμη μου η έμμεση διεκδίκηση οφείλει να είναι το παρόν και το μέλλον του Συνδικαλισμού.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ
Τα χρήματα των συναδέλφων πρέπει να αξιοποιηθούν για την ισχυροποίηση του νομικού τμήματος της Ένωσης. Χρειαζόμαστε μια ομάδα νομικών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση να αξιολογούν υποθέσεις κακοδιοίκησης και να οδηγούν στην Δικαιοσύνη τους παραβάτες. 
Αυτή πρέπει να είναι η φιλοσοφία του αστυνομικού συνδικαλισμού και όχι η ανούσια διαμαρτυρία στους δρόμους και οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ συνδικαλιστών, πολιτικών και αξιωματικών.
Φώτης Λουκάς
Πτυχιούχος Φιλοσοφίας ΑΠΘ
ΜΔΕ Φιλοσοφία - Αστυνομική Ηθική
Μέλος της Συνδικαλιστικής παράταξης 
"Δύναμη Αναγέννησης".
29- dynami-an-logo 2
Διαβάστηκε 340 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Μαΐου 2021 18:48
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άρθρο του: Φώτη Λουκά Άρθρο του Σάκη Γουργούδη »

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Greek Chinese (Simplified) English French German Italian Russian Serbian

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ipa2020-t01-prosfores

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Τεύχος 4

EFHMERIDAANAGENNHSH2 p

Online τώρα

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (n.18)

dinami18

ΠΡΟΣΦΟΡΑ WIND

www.diktyoshopvip.gr

Μπες τώρα στο
κάνε εγγραφή δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού που έχεις από τον Συνεταιρισμό Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και αξιοποίησε τις εκπληκτικές τιμές σε υπηρεσίες και προϊόντα κινητής τηλεφωνίας. ΔΙΚΤΥΟ - Κ. Καραμανλή 143 Θεσ/νίκη. Τηλ. 2310-311611